Hvorfor vi reiser på ferie

Fra tidlig middelalders folkevandringstid, via vikingenes utferdselstrang til amerikareisene – vi mennesker har alltid forflyttet oss. Det er ikke vanskelig å forklare verken folkevandring for mat eller forflytning på let etter en bedre hverdag, men hvorfor reiser vi i dag? Bor vi ikke i et av verdens vakreste land, med alle goder og fordeler man kan tenke seg? Hvorfor pakke sekken, kofferten eller snippesken og trenge seg inn på overfylte flyplasser for å oppleve byer, områder og attraksjoner man like godt kan søke opp på nettet? Vi finner kanskje ikke svaret på dette i dag, men under følger noen forslag som fort kan vise seg å holde vann.

For utfordringen

Mange ser på det å reise som en utfordring der for å bli plukket. Som svaret på hvorfor så mange klatrer i fjell – fordi det er der – er nok også et svar på hvorfor så mange reiser, at muligheten ligger der. Å kunne si at man har snøret på seg tursko og gått opp til Machu Picchu, eller snorklet seg gjennom korallrev og fisk i Great Barrier Reef vil for noen gi en så stor tilfredsstillelse at hverdagen får mening og man higer etter mer.

For å lære

Å reise til et annet land for å lære dets språk, kultur og historie slår både språk- og samfunnsfagundervisningen ned i støvlene. Hvor mange har ikke hatt fransk eller tysk i fire år som del av obligatorisk skolegang, med det eneste resultat at man kan si «jeg heter» og hvor gammel man er? Å reise til et annet land vil sette deg på skolebenken fra det øyeblikk du forlater flyplassen, og hvert møte med lokalbefolkning og kultur vil være en lærdom du kan ta med deg hjem.

For å få nytt perspektiv

Å reise handler ikke kun om å lære språk eller om en annen kultur – det handler like mye om å lære mer om seg selv. Borte fra hverdagsmaset vil mange kunne tappe inn på sitt virkelig seg og jobbe med eller bearbeide sitt indre. Resultatet vil ofte være at man ser både seg selv, sine omgivelser og omgangskrets med nye øyne – noe til det verre, annet til det bedre – og man sitter igjen med et nytt perspektiv som kan hjelpe en i søket på det O’ store spørsmål: Hva er meningen med livet?

For å slappe av

Det behøver slettes ikke være noble, altomfattende grunner for at vi reiser. Noen ganger er det noe så enkelt som at vi ønsker å slappe av, nyte en piña colada før barne-TV og bade i havet. For å toppe det bestiller man gjerne all inclusive-hotell og massasje mellom basseng-rundene.

Været

Ytterst og øverst på Europa-kartet klamrer vi oss fast mens vinden pisker og regnet slår. Faktisk har vi så mye vær at et av riksdekkende medias aller mest populær program handler nettopp om dette. Det er ikke fritt for at man kan bli litt lei av vrengte paraplyer, foroverlent gange i sterk motvind og snøfokk i mai. Da er reisekatalogen god å ha. God tur!